De Hammerhoeve

De omgeving

Het dorp Dalfsen

 Dalfsen ligt in het toeristisch aantrekkelijke Overijssels Vechtdal. Rivier de Vecht doorsnijdt een deel van de gemeente en drukt zijn stempel in positieve zin op het landschap. Liefhebbers van natuur, rust en ruimte kunnen hun hart ophalen in Dalfsen. In het uitgestrekte buitengebied ontdekt de gast vanzelf de rijke historie van Dalfsen. Prachtige landgoederen, havezaten, buitenplaatsen en het monumentale middeleeuwse kasteel Rechteren vertellen allemaal hun eigen verhaal. Het vaak golvende landschap wordt regelmatig onderbroken door authentieke Sallandse boerderijen.

Naast in het oog springende historische bouwwerken, fungeren moderne kunstwerken in en bij de dorpskernen als ware blikvangers. Eén van de bekendste is wel ‘De Zwevende Kei’, een artistieke schepping van Bas Maters, net buiten het dorp Dalfsen.

Daarnaast kunnen de gasten volop gebruik maken van de voorzieningen van de grote stad door de ligging dichtbij provinciehoofdstad Zwolle. Daarnaast zijn de dorpen Raalte en Ommen ook zeker een bezoekje waard.

 Het dorp Vilsteren

Het dorp Vilsteren ligt in zijn geheel op het landgoed. De structuur van het dorp wordt enerzijds bepaald door de agrarische ontstaansgeschiedenis (een esdorp) en anderzijds door de eeuwenoude relatie met het landgoed. De kern van het dorp bestaat uit een kleine weide met daar omheen o.a. de kerk, de pastorie, enkele boerderijen, de molen en Huis Vilsteren. Het beleid van het landgoed is er op gericht te voorkomen dat het dorp een visueel eiland in het landgoed wordt. De overgang van het wat strakkere en goed onderhouden ontwerp van het park van de historische buitenplaats Huis Vilsteren naar de meer natuurlijke bossen buiten het dorp, verloopt dan ook geleidelijk.